Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
”Start-up Nation Romania”
Cine poate să obţină aceşti bani?
Pentru accesarea programului Romania Startup Nation, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, dintre care, pe cele mai importante le enumărăm mai jos:
– Sunt SRL-D, SRL sau cooperatii.
– Sunt infiintate dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017
– Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale
– Au codul CAEN autorizat la ONRC in momentul depunerii primei cereri de tragere.
– Creeaza minim 1 loc de munca si il mentine pe o perioada de cel putin 2 ani dupa implementarea proiectului.
– Actionarul/actionarii nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM (SRL, SA sau SRLD) care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.
Pentru a verifica eligibilitatea codului CAEN, puteti verifica fisierul de mai jos dedicat. In acelasi timp, puteti verifica si punctajul pe care il va primi codul CAEN cu care doriti sa aplicati. Atentia insa, lista de coduri CAEN este una propusa, este posibil ca in varianta finala sa exista mai multe sau mai putine coduri eligibile, deci trebuie verificata iar in momentul afisarii unor conditii finale de participare.
Programul pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si milocii ”Start-up Nation Romania”
Programul Romania Start-up Nation se pregateste de lansarea pentru anul 2018. Potrivit informatiilor furnizate de ministrul de resort, lansarea programului este conditionata de implementarea programului de anul trecut, care se afla in intarziere.
Am sanse sa obtin finantare cu afacerea mea?
Poți afla și singur foarte simplu. În primul rand trebuie sa citești foarte bine acest articol, nu iți ia mai mult de 3 minute. Trebuie sa stabilești eligibilitatea, care e data în primul rând de domeniul de activitate și de tipul de cheltuieli pe care vrei să le efectuezi. De asemenea, tine cont si de punctajul obtinut, pentru că banii se dau in funcție de punctaj, iar un punctaj mic (de exemplu anul trecut, in 2017, s-a putut obtine finantare doar cu minimum 90 de puncte) poate duce efectiv la imposibilitatea obținerii unei finanțări. Despre modul în care sa îți alegi finanțarea potrivită am vorbit și aici. Nu in ultimul rand, trebuie să știi ca dacă nu ai niciun ban nu poți implementa niciun program de finanțare. Am explicat mai bine de ce in linkul acesta. Acum, spor la citit.
Câţi bani pot să iau?
200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) este suma primită maximum în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuţie de maximum 100% din valoarea proiectului.
Atentie insa, chiar daca intreprinzatorul trebuie sa vina cu o contributie proprie de 0% in ceea ce priveste cheltuielile eligibile, este posibil sa existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevazute si diferente de cheltuieli la decontare care daca nu pot fi acoperite de intreprinzator din alte surse pot duce la blocarea intregului proiect. De asemenea, avand in vedere ca va exista un numar maxim de 3 cereri de tragere pe an, e posibil ca intreprinzatorul sa trebuiasca sa suporte cateva cheltuieli operationale chiar si pana la 4 luni, pentru a fi ulterior decontate.
Cum pot cheltui aceşti bani?
Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de:
- echipamente si utilaje
- spatii de lucru
- autoutilitare
- autoturismele limitate insa la 36.000 si doar unul singur pe sociectate. Limitarile acestea nu sunt valabile pentru activitatile de taxi, scoala de soferi, rent-a-car
- echipamente de climatizare/incalzire
- echipamente de obtinere a unei economii de energie
- echipamente IT
- mobilier
- birotica
- chirii doar pentru spatii care nu au destinatie locativa
- cheltuiala salariala completa in limita salariului mediu pe economie
- realizare pagini web de prezentare – limita 8000 lei
- francize
- licente
- cursuri de antreprenoriat
- software
- consultanta (limitata la 8000 lei).
- In ceea ce priveste TVA-ul, aceasta este eligibila pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA.
Bunurile achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi, nu se accepta second hand precum nici variantele de finantare prin leasing.
Cum mă înscriu?
Inscrierea se face online, pe o perioada de 30 de zile calendaristice. Aplicatia este una usor de completat, cu instructiuni la fiecare pas. Data inscrierii reprezinta un element de diferentiere, dar cu o importanta mai redusa, asa cum se paote vedea si din grila de mai jos.
Cum se face evaluarea?
Evaluarea se face in ordinea punctajului, pe urmatoarea grila de punctaj (persoane defavorizate conform HG 799/2014):
Dupa perioada inscrierilor, urmeaza evaluarea proiectelor, in ordinea punctajului obtinut, perioada care e posibil sa dureze mai mult de o luna. Spre exemplu, anul trecut, in 2017, programul a fost lansat in iunie, inscrierile au durat pana in iulie, primele raspunsuri au inceput sa vina in august insa semnarea contractelor de finantare s-a intins pana la finalul anului.
Conditia de eligibilitate este ca un proiect sa aiba minimum 50 de puncte. In ceea ce priveste modalitatea de obtinere a banilor, va recomandam lectura urmatorului articol unde am descris mai pe larg procesul. Un calendar aproximativ de desfasurare a programului valabil pentru anul trecut, il gasiti si mai jos:
Mai jos regasiti spre download, normele de aplicare in ultima varianta propusa, modelul de plan de afaceri cu previziunile financiare, lista de coduri CAEN eligibile (sa mergeti pana la final ca nu sunt afisate in ordine), Ordonanta de Urgenta 10/2017 care reglementeaza Programul Romania Startup Nation. De asemenea, puteti downloada si un model de lista de cheltuieli pe care o puteti completa pentru a va putea pregati mai bine.
Cand va fi urmatoarea sesiune de inscrieri?
Programul aferent anului 2017 se afla acum in implementare, inscrierile aferenta acestui an nemaifiind posibile. Pentru anul 2018, programul este, conform ultimelor declaratii oficiale, pregatit sa inceapa cu luna iunie desi e mult mai posibil intr-o luna ulterioara. Momentan programul se afla intr-un fel de dezbatare publica, pornindu-se de la procedura publicata, regasita si mai jos, dar retrasa intre timp de pe site-ul oficial. Pana la lansarea programului, daca doriti sa deschideti o afacere noua, puteti lua in considerare si programele Romania Start-up Plus si Romania Diaspora.
Avand in vedere impredictibilitatea programului de anul trecut, putem doar concluziona ca si anul acesta vom afla informatiile concrete abia in perioada demararii acestuia, previzionata pentru vara lui 2018.
CLICK AICI pentru a ne contacta.
Caracteristicile cerinţei de finanţare:
- Rate lunare scăzute.
- Perioada de plată în rate între 12-60 luni cu programe flexibile variabile.
- Dacă este posibil, finanțare cu taxă fiscală preferențială.
- Parametrii de credit largi.
- Să fie disponibile mai multe programe, în cadrul varietăţii de clase de credit, deschizând astfel posibilitatea şi pentru noii întreprinzători.
- Companiile finanţatoare, active şi în alte țări din Europa Centrală și de Est, se vor bucura de avantaj.